1 sats poolish
3 g jäst
225 g vatten
600 g vetemjöl
13 g salt

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt mjölet och poolishen. Knåda i 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 5 minuter till.

Jäs i 90 minuter.

Dela degen i fyra bitar, vik försiktigt samman i treslag och låt spänna av i 30 minuter.

Forma till avlånga baguetter, rulla från mitten och ut och spetsa ändarna lite. Lägg dem med skarven uppåt på mjölad duk och dra upp duken mellan dem så de stöder varandra och jäser uppåt i ca 75 minuter.

Vänd upp två av baguetterna på en skiva, snitta och sätt av på förvärmda stenar eller plåt i ugnen. Häv in vatten i ugnen så luften är fuktig så hjälper det brödet att expandera.

Grädda i 250 grader i fem minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter. Lufta ugnen några gånger under andra halvan av baket för att släppa in torr luft så bröden får krispig skorpa.

Klart och supergott! Detta recept är en förenklad variant av Jan Hedhs dito. Har du någon självbevarelsedrift i köket – gör dig själv en tjänst och införskaffa boken.