Instegsmodell till bak med vit surdeg, lättbakat och gott bröd. Ciceron Jan Hedh, såklart.

Till 2 bröd

320 g + 40 g vatten
2,5 g jäst
250 g vit surdeg
625 g vetemjöl
17 g salt

Lös jästen i 340 g vatten, tillsätt mjöl och surdeg och knåda på lägsta hastighet i 13 minuter.

Tillsätt saltet och knåda lite snabbare i sju minuter.

Häll i återstående 35 g vatten och knåda tills degen blir elastisk. Jäs i 90 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, tryck försiktigt ut luften, vik ihop och låt jäsa ytterligare 90 minuter.

Dela i två halvor, tryck försiktigt ut luften, vik i treslag och lägg på ordentligt mjölat bakbord för att jäsa en sista gång i 90 minuter.

Ställ in i ugnen på förvärmda stenar (eller förvärmd plåt) på 250 grader. Efter fem minuter, sänk temperaturen till 200 grader. Grädda i 45-50 minuter. Lufta ugnen när brödet expanderar färdigt.