En bjudkaka. Vid ett bak hade vallmofröna tagit slut så jag ersatte dem med rostade sesamfrön. Det var också gott, här kan man syra på kakan lite mer annars tar sesamsmaken lätt över.

150 g socker
120 g rumsvarmt smör (räcker även till smörning av formen)
1 ägg
200 g mjöl
2 msk vallmofrö
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl yoghurt (lite drygt)
1 tsk lime- el. citronjuice alt. 2 tsk citronskal

Fyllning

Ca 5 dl blåbär
2 tsk mjöl
ev. socker (efter smak)

Glasyr (kan hoppas över)

40 g florsocker
1-2 tsk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröda en springform, 23 cm i diameter. Vispa smör och socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt ägget och vispa två minuter på mellanhastighet. Blanda mjöl, vallmofrön, bakpulver och salt i en annan bytta. Tillsätt mjölmixen till smeten lite i taget, alternera med yoghurten. Smaksätt med citrusen.

Sprid ut smeten i formen 2,5 cm upp för formens sidor. Se till att sidorna är åtminstone 1/2 cm tjocka.

Ta fram byttan från mjölmixen och blanda alla ingredienser till fyllningen i den. Skeda i formen.

Grädda i 175 grader 45-55 minuter och låt svalna något. Ta bort springformens sidor.

Om du vill glasera kakan, blanda ingredienserna. Tillsätt den mängd mjölk som behövs för att en mjuk konsistens. Slingra över den varma kakan.

Kakan kan serveras varm eller kall.