Har äntligen fått fyr i en surdeg igen och den här gången ska jag sköta den. Till det här receptet använder man både poolish och surdeg. Till smaken och konsistensen påminner bröden om baguetter med poolish, men dessa är något syrligare. Mycket goda i alla fall, och degen var stadig och mycket lätthanterlig. Tack, Jan Hedh såklart, för detta brödrecept.

Dag ett – sätt en poolish

2,5 g jäst
250 g vatten
250 g mjöl

Vispa ut jästen i vattnet, tillsätt mjölet och rör till en smet. Låt den jäsa i rumstemperatur någon timme, ställ den sedan i kylen mellan 12-15 timmar.

Dag två – baka bröden!

5 g jäst
150 g vatten
500 g vetemjöl
150 g surdeg
Poolishen från igår
12 g salt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, poolish och surdeg. Knåda i assistent på lägsta hastighet i 15 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda 5 minuter till.

Plasta byttan och ställ att jäsa i 90 minuter.

Lägg upp degen på en bakbänk, dela upp den i tre delar, vik samman dem försiktigt och låt dem spänna av på en mjölad duk i 30 minuter.

Forma degen till bartader eller baguetter.  Lägg dem på mjölad duk att jäsa i 90 minuter. (Dra upp duken mellan bröden så klibbar de inte fast i varandra och jäser fint uppåt.)

Värm ugnen till 240 grader. Snitta bröden och sätt in dem i ugnen. Spruta in vatten så de expanderar fint.

Efter 10 minuter, lufta ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Bröden bakas totalt 25 minuter. Ställ dem att svalna på galler.