Dessa bullarna bakade vi efter att vi plockat hur mycket hallon som helst hemma. Ursprungsbullen (Jan Hedhs) var med blåbär och vaniljkrämsfyllning, tänker det funkar fint med vad som man får repat av buskarna. Beräkna ca 200 g bär till detta recept.
Fördeg
375 g mjöl
25 g strösocker
250 g mjölk
50 g jäst
Vispa ut jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt resten och knåda på låg hastighet i 10 minuter. Väg upp smöret som till bortgörningen så det kan stå framme och bli mjukt. Lägg ingredienserna till smulet i en skål så det blir rumsvarmt. Plasta och jäs degen till dubbel storlek, i 30-45 min.
Bortgörning
700 g fördeg
55 g socker
10 g salt
2 ägg
200 g mjölk
500 g mjöl
125 g smör (rumsvarmt)
Tillsätt resten av ingredienserna förutom smöret till degen. Knåda på låg hastighet 5 minuter. Tillsätt smöret i små bitar, öka hastigheten och knåda till en elastisk deg i 10 minuter till. Plasta och ställ att jäsa 30 minuter.
Blanda ingredienserna till smulet.
Smul
25 g smör
25 g socker
50 g mjöl
Forma 60 g stora bullar av degen. Ställ på bakplåt, pensla med äggstrykning och låt jäsa 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 g. Lägg på hallon och strö på smulet.
Grädda i tio minuter, ställ att svalna på galler.