Extra-alltkaka. Recept för en vrålgod stor tårta eller massor av muffins. Eftersom den här är så … ehum … stadig, kommer jag nog göra en halv sats nästa gång. Även då – sockertopp guaranteed.

250 g mjukt smör
500 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
6 ägg
375 g vetemjöl
250 g gräddfil
0,5 gram saffran
En skvätt whisky
River skal av två citroner
Grön hushållsfärg

Glasyr
400 g cream cheese
250 g mjukt smör
Florsocker
Pressad citron

Låt saffranet dra i en skvätt whisky, till exempel i en äggkopp. Vispa smör, socker, vaniljpulver, salt och bikarbonat pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa ner saffranet, hushållsfärg och det rivna citronskalet. Rör sist växelvis i mjöl och gräddfil men försiktigt. Rör inte mer än nödvändigt.

Grädda i 175 grader i ca 20 minuter för muffins eller ca 40 minuter för tårta. Se till att kakan har blivit fast i mitten innan du tar ut den ur ugnen. (Det ska inte synas stora bubblor då på ytan, utan enbart små.)

Vispa mjukt smör och creame cheese luftigt till glasyren. Smaksätt med pressad citron (någon eller några matskedar) och generöst med florsocker. Spritsa eller bred på glasyren på muffinsen eller tårtan.

20140126-201128.jpg
Funkar också som superstor doughnut.