Grundrecept på vetedeg som här bakas ut till kanelsnäckor.

Fördeg

350 g mjöl

10 g socker

250 g mjölk

40 g jäst

Lös jästen i mjölken. Blanda i resten och knåda på låg hastighet i 5 minuter. Väg upp smöret till bortgörningen så det blir rumsvarmt.

Bortgörning

650 g fördeg

250 g vetemjöl

90 g socker

< 10 g salt

< 10 g kardemumma

1 ägg

125 g smör (rumsvarmt)

Häll i alla ingredienserna förutom smöret över fördegen, knåda på låg hastighet i 5 minuter. Tillsätt smöret i små bitar. Öka hastigheten och knåda till en elastisk deg, ca 10 minuter. Plasta och ställ att jäsa i 30 minuter.

Mandelremonce

300 g mandelmassa (rumstempererad)

150 g smör (rumstempererad)

Rör ihop mandelremonce om den ska användas till fyllning.

Kavla ut degen (3 1/2 mm tjock enligt Jan Hedh) och 28 cm bred. Bred smör eller mandelremonce ovanpå. Strö på kanel och socker.

Skär upp 60 g stora snäckor och lägg på plåt. Pensla med äggstrykning och strö på pärlsocker eller hyvlad mandel. Låt jäsa 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 g. Grädda i tio minuter, ställ på plåt för att svalna.


Kanelbullar med mandelremonce