Midsommartårtan! Klassisk på alla sätt – vill du skoja till det så variera fyllning med smaksatt kesella, vaniljkräm eller annat gott. Baka dagen innan och lägg ihop med fyllning så blir den extra saftig och god.

Recept för en springform. (För tårta i långpanna, baka detta recept två gånger.)

4 ägg
270 g socker
50 gram smör
60 g vetemjöl
60 g potatismjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1-2 tsk lime- eller citronsaft
En ask jordgubbar – lyxversion: 2 askar
5 dl vispgrädde
1 burk kesella vanilj

Klipp till bakplåtspapper så det passar till botten av en långpanna eller en springform med ca 22 cm diameter.

Vispa socker och ägg luftigt och ljust.

Smält smöret.

Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggvispet. Rör om. Rör ner det smälta smöret.

Häll smeten i formen och grädda i ugn på 175 grader. 30 minuter för långpanna, ca 40 minuter för springform. Kontrollera med sticka. Låt svalna och lossa ur formen.

För tårta i långpanna – gör en tårtbotten till. (Lättast att baka två gånger istället för att göra dubbel sats). Tårta i springform delas i tre delar med tandad kniv.

Fyllning:
Understa lagret med ex kesella vanilj, sedan ett lager med hackade jordgubbar och vispad grädde.

Innan tårtan ska serveras, vispa grädden och lägg på och så jordgubbar.