250 g vetemjöl
125 g smör
5 g salt
35 g mjölk
1 ägg

Grädda 15-20 minuter i 200 grader.

Nyp samman mjöl, salt och rumsvarmt smör. Tillsätt ägg och mjölk och arbeta ihop så lite som möjligt men tills det blir en deg. Smöra och mjöla pajformen medan du har rumsvarmt smör framme.

Slå in degen i plastfilm och låt den vila i kylen en timme, eller 30 min i frys.

Kavla ut degen och lägg ut i formen. Nagga botten med gaffel. Tryck till kanterna ordentligt och böj den lite över formen. Ta bort överflödig deg och spara till exempelvis garnering. Pensla med ägg och markera ett mönster med kniv eller gaffel runtomkring formens kant.

Ställ formen i kylen i minst 30 minuter till.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett smörpapper i formens botten och fyll med torkade ärtor eller bönor. Baka pajskalet gyllenbrunt 20-25 minuter. Låt svalna.