Den här rackaren drar drygt ett kilo cream cheese om man ska gå all in. Jag bakade denna när jag hade 300 g Philadelphiaost hemma och anpassade mängden fyllning till det. Kakan blev lövtunn och fantastiskt god. Nästa gång ska jag maxa på fyllningen för en all american cheesecake-upplevelse.

Ta ut osten gärna några timmar i förväg så den blir rumstempererad och lättarbetad. Smarta tillagningstips för en perfekt cheesecake hittar du här.

Botten

75 g krossade digestivekex
< 40 g smör

Smöra en springform och platta ut blandningen i botten. Det ska vara ett tunt lager. Baka i 10 minuter på 175 grader.

Fyllning (tunn kaka)

300 g cream cheese
50 g socker
7,5 g mjöl
8 g lönnsirap
1 ägg
1 äggula
15 gram grädde

Eller:

Fyllning (New York-storlek)

1100 g cream cheese
200 g socker
3 msk mjöl
30 g lönnsirap
4 ägg
2 äggulor
60 g grädde

Håll ugnen varm på 175 grader. Vispa cream cheesen vit och luftig ca 2 minuter. Rör ihop socker och mjöl och häll i. Rör i lönnsirap. Rör i äggen och till sist rör i grädden. Häll fyllningen i formen.

Ställ en långpanna i ugnen och fyll den med hett vatten. Placera kakformen i vattenbadet och baka i 50-60 min på 175 grader. När kakan är gräddad, stäng av ugnen och låt kakan stå kvar och svalna i ugnen med öppen lucka. (För snabb temperaturändring kan få kakan att spricka.)

Innan servering, hetta upp lite lönnsirap i en kastrull och låt den tjockna något i konsistens. Tillsätt någon tesked majsstärkelse. Rör i ca 1 dl valnötshalvor som får karamelliseras och sedan svalna på bakplåtspapper. Lägg på strax innan servering.