Ett till recept på barbari, även detta från svärmor.

8 dl vatten

50 g jäst

1 msk socker

1 msk salt

1/2 dl rapsolja

Mjöl, dryga kilot. (Prova dig fram till en smidig deg)

Sesamfrön

Och – det hemliga receptet från en barbaribagare i Iran hur man får rätt glans på brödet:

Kokhett vatten

Mjöl

Värm vattnet till 35 grader. (Brukar aldrig värma vätskan själv men min svärmor gör det så här blir det också så.) Lös jästen i vätskan med sockret som kickar igång jäsningen jättefort. Blanda samman allt och knåda till en mjuk (utan att vara rinnig) och elastisk deg.

Plasta bunken och ställ att jäsa kraftigt, ca 30-45 min.

Nu är det bra tid för att göra glansen. Koka upp vatten och blanda med mjöl till en tjock, simmig sås. Mjölet klumpar sig såklart, men tryck ut klumparna så gott det går med gaffel först och pressa det därefter genom en sil. Inga klumpar får finnas kvar i den färdiga glansen. Om den stelnar till under baket går det bra att späda den med hett vatten allteftersom.

Dela upp degen i fem delar och gör ut till stora, mjuka bullar utan att klämma ut luften.

Låt jäsa ca 15 min till. Kavla ut dem ordentligt och och lägg på plåt. Låt jäsa någon halvtimme till. Sätt ugnen på 220 grader.

Nu är det dags att baka bröden! Innan bröden ställs in i ugnen ska de penslas med mjöl/vatten-strykningen och räfflas. Räffla gör du genom att trycka ner fingrarna rakt ner i brödet i långa rader, samma mönster som en plogad åker. Avsluta med att sprinkla över sesamfrön.

Grädda i ca 10 minuter. Brödet ska vara vackert gyllenbrunt när det är färdigt.

Lägg brödet på en duk för att svalna. Täck brödet med ytterligare en duk. Blöt ner en ny duk och vrid ur den ordentligt så att den är fuktig men inte rinnig, bred denna sedan över den torra duken över bröden.

Min svärmor brukar klippa bröden till bitar som på bilden innan de äts upp eller läggs i frysen.