Just det, har precis startat en levain så nu ska alltså levainkartoteket bakas igenom.

2 bröd. (Jästid totalt 4,5 h)

500 g vetemjöl
320 g vatten
400 g levain
10 g salt

Knåda allt utom saltet i 13 minuter. Tillsätt salt och knåda sju minuter till.

20140703-094034.jpg

Superelastisk. Och alldeles för lös. To much water!

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock o jäs i 90 minuter.

Ta upp degen, tryck försiktigt ut luften, vik ihop och lägg tillbaka i lådan med skarven nedåt. Jäs i 90 minuter till.

Ta upp degen, tryck försiktigt ut luften och låt spänna av tio minuter.

Dela i två delar. Vik över delarna med en skarv i botten, lägg på en ordentligt mjölad bakduk som dras upp mellan bröden. Jäs i 90 minuter till.

Dags att grädda! Ställ in i ugnen på 250 grader. Efter fem minuter, sänk till 200 grader. Grädda i totalt 50 minuter. Lufta då och då när bröden expanderat färdigt.

20140703-151048.jpg

Resultat: plattare än plattast. Så här ska de inte se ut. På’t igen, passa vattenmängden, mer fart i levainen.