Inte alls svår tårta, men den tar rätt lång tid att göra. Plocka fram alla byttor ur skåpen för det behövs plenty, och så var det ju det att smöra och mjöla alla formar… Det här blir en stor och härlig tårta med mild vaniljsmak.  

Ställ fram smöret och äggen en timme innan baket så det hinner bli rumstempererat. 

300 gram mjukt smör
450 g socker
7 äggvitor 
570 g mjöl
5 tsk vaniljsocker
5 tsk bakpulver
1/2 tsk salt 
5 dl mjölk, knappt fingervarm
Hushållsfärg
5 dl grädde för topping 
+ Jelly beans eller liknande för dekor

Smöra och mjöla 6 st engångspajformar i aluminum, ca 22 cm i diameter. 

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt äggvitor några i taget och vispa ner. När denna blandning är ihopvispad är det dags att lägga undan vispen och ta fram slickepotten istället. Resten ska röras försiktigt ihop med den. 

I en annan bunke, blanda alla torra ingredienser. Sikta ner i smeten lite i taget varvat med mjölk och vänd ihop smeten med slickepotten. 

Dela upp smeten i 6 skålar. Denna smet ger ca 330 g smet per skål. 

Färja de olika smeterna med hushållsfärg och häll i de olika formarna. 

Grädda i ugnen i ca 20-25 min på 175 grader. Känn med sticka så de är helt färdiga. (Funkade också fint med fyra åt gången på varmluft 150 g). 

När de svalnat, ta ur formarna och plasta och lägg i kyl till dess tårtan ska monteras. Jag vispade grädde och lade både mellan lagren och sedan uppe på tårtan. Vill man kan man ju köra frostig av något slag istället och snygga upp sidorna med. 

   

 

Halverade receptet och gjorde en tårta med fyra våningar och limefrosting. Gott!