Mördegskaka gone wild. Kakor med en slät konsistens men med bra tryck i smaken.

Två fulla plåtar:

300 g mjöl
80 g potatismjöl
100 g florsocker
50 g socker
1 tsk vaniljsocker
250 g smör

Smaksättning 1
Rivet skal av en apelsin
1 msk apelsinsaft

Smaksättning 2
0,5 g saffran
Sprit och hett vatten motsvarande 1 msk

Grädda i 175 grader 10 minuter.

Nyp ihop grunddegen. Lös saffran i en matsked vätska och smaksätt de båda halvorna enligt ovan. Kyl i 30 minuter.

Kavla ut de båda degarna till två rektanglar, ca 20×30 cm. Lägg försiktigt den gula över den vita och kavla lätt ovanpå så de går ihop. (flytta över rektanglarna från bakbordet till bakplåtspapper så går det lättare att lyfta och hantera degarna.) Rulla försiktigt ihop till en rulle, långsida mot långsida, och lägg den kallt i 30 minuter till.

Skär upp i skivor och grädda i 175 grader under 10 minuter.

20140123-101401.jpg
En skvätt hushållsfärg ger extra kontrasts i färgsättningen. Så här blev det med rött – rullade degen i smala längder och lade ihop.

20140214-134004.jpg
Och så Lisebergsversionen, smaksatta med limejuice.