I baktagen, och allt som fanns kvar i skafferiet var slattar av vetemjöl och ickefavoriten rågsikt. För att göra det godare premiärar jag här en skållning, hoppas det blir gott.

Till två limpor. (Jästid totalt 4,5 timme)

På kvällen dagen innan:

40 g vetekli
60 g rågsikt
200 g kokhett vatten

Koka upp vatten och slå det genast över mjölblandningen. Rör om till en slät massa. Sätt plast över byttan och ställ i kylen över natten.

Nästa dag:

Ovanstående skållning
400 g vetemjöl
125 g vatten
400 g levain
10 g salt

Stjälp i allt utom salt i degbunken, knåda 13 minuter. Tillsätt salt och knåda fem minuter till. Lägg degen i en lättinoljad plastlåda med lock och ställ att jäsa i 90 minuter.

Lägg upp degen på bakbord, tryck försiktigt ut luften, vik ihop till ett kuvert och lägg tillbaka i lådan med skarven nedåt. Ställ att jäsa i 90 minuter till.

Ta upp degen, dela i två och tryck försiktigt ut luften ur halvorna. Vik ihop och låt vila ca tio minuter.

Forma deghalvorna varsamt till två runda bröd utan att trycka ut luften. Lägg en ordentligt mjölad bakduk i en djup tallrik och lägg i degbullen.

20140701-131046.jpg

Dofta över mjöl och tryck ner ett glas i dem som mönster. Slå över bakduken och ställ dem att jäsa ett sista 90-minuterspass innan det är dags att grädda.

20140701-171911.jpg

Samma degbulle, färdigjäst.

Ställ in i ugn på 250 grader. Efter fem minuter, sänk till 200 grader. Grädda i totalt en timme.

20140701-183816.jpg

Degbullen igen, färdiggräddad